‘Zenginin malı fakirin çenesini yorar’
Bu, son dört yıl içerisinde Elon Musk’la alakalı dördüncü yazımdır. Geçen zaman diliminde Musk, zenginler liginde bir numaraya çıkarak, dünyanın en zengin iş insanı olmuştur. Benim Musk’a ilgim kesinlikle parası yüzünden değildir ki onun hakkındaki (inovatifhaber.com) yazılarıma bakınca bunu anlamak mümkündür. Ben onun yenilikçi, cesur, kararlı, zeki, çalışkan, risk alan taraflarını beğeniyorum. Girişimci yanını da eklemek isterdim ama Musk, kendisini bir girişimci değil, hep bir mühendis olarak görmek istiyor. Musk, çözüm odaklı çalışan biri. O, bunu “Başarı, çok çalışarak detaylarda boğulmak değildir, çözüm üretmektir esas başarıdır” diyerek açıklıyor.
Paranın amaç değil araç olduğunu savunanlar arasında Elon Musk da var. O, parayı insanların ve gezegenimizin daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak amaçlı görmektedir. Fakat Musk gibi insanların ana gündemlerinin ne olduğunu tam olarak bilmek mümkün değildir. Söylemleri küreselcilerle ayrışıyor gibi gözükse de eylemleri küreselci izler taşıyor. Sonuçta, bir insanın asıl niyeti söylemlerde değil eylemlerinde gizlidir.
Bence Musk şucu, bucu değil. O, amacına – gizli amacı neyse artık- ulaşmak için her yol mübah diyen makyavelist, pragmatist biri. Tüm ticari adımları küreselci zihniyetle örtüşen ve pandemi dönemi servetine servet katanlar arasında bulunan Musk, sanki dalga geçer gibi ve de dünya kamuoyunun ruhunu okşar gibi pandemi karşıtı söylemler geliştirdi. Şirketinin merkezini küreselcilerin ağırlıkla kümeleştiği Kaliforniya’dan, pandemi sürecinde daha esnek davranan Teksas’a taşıdı. Ama aynı Musk, pandemiden azami yarar sağlayarak, pandemi zamanında dünyanın en zengin adamı unvanını elde etti.
Musk’ın hayat eğrisinde bize göre çelişkili ama kendine göre tutarlı ve olması gerektiği gibi davranma hali, birçok siyasetçi ve iş insanları için de geçerlidir. Kamuoyları önünde, ekran karşısında başka, arka planda başka davranırlar. Piar çalışması denen bir şey var ki tüm ünlüler, zenginler ve güçlüler bunu kullanmak zorundadır. Piar çalışması demek, halkla ilişkiler, imajınızla alakalı insanların zihninde olumlu düşünceler bırakma çabasıdır.
Günümüzde bu, geleneksel medyadan çok sosyal medya üzerinden yapılır. Twitter sosyal medya platformu, dünyadaki etkili, yetkili, eğitimli kişileri bünyesinde tutmaktadır. Dünya genelinde üyesi 1.3 milyar kişidir. Bunlardan 250 milyonu bu mecrayı etkin şekilde kullanmaktadır. Dünyada söz sahibi olmak isteyen biri, Twitter de bulunmak durumundadır ki Musk da bir sosyal medya fenomeni gibi davranmakta, o mecrayı yoğun ve severek kullanmaktadır. Elon Musk,ın Twitter da 80 milyonu aşkın takipçisi bulunmaktadır. Musk orada takipçileriyle yoğun iletişim içindedir.
Elon Musk, Tesla elektrikli otomobil şirketi, Neuralink implant edilebilir beyin- makine arayüzleri geliştirme şirketi (yapay zekayı insan beyni ile uyumlu hale getirme çalışmaları), SpaceX uzay taşımacılığı şirketi ki bizim uydular da onun Falcon roketleriyle fırlatılmaktadır. Solar City güneş enerjisi hizmetleri şirketi, Hyperloop üst düzey hızda ray ötesi sistem geliştirme şirketi (kıtalararası seyahat amaçlı da kullanım için) gibi belli başlı şirketlerine şimdi de uzun süredir peşinde olduğu Twitter’i eklemiştir.
Musk’ın çelişkili taraflarından bir tanesi de yapay zeka ile ilgili açıklamalarıdır. Musk, yapay zekayı insanlığın önündeki en tehlikeli süreç olarak açıkladı. Oysa Neuralink şirketiyle bu alanda öncü çalışmaları var. Musk bunu insanlığın yararına- felçliler vb..- çalışmalar olarak niteliyor, inanırsanız. Yine uzayı kendi şirketiyle binlerce alçak yörünge internet uyduları ile donatıyor- bunu da ABD ordusu işbirliğinde yapıyor- ama kamuoyuna ucuz, kesintisiz ve hatta bedava internet diye sunuyor. Mars’ı kolonileştirme çalışmalarından da söz etmeden geçmek olmaz tabii.
Servetinin altıda birini vererek- 44 milyar dolar- Twitter’i aldı. Bu adımını da daha fazla özgürlük vaadiyle açıkladı. Twitter’da büyük yenilikler ve daha fazla özgürlük istiyor ama doğrusunu zaman gösterecek. Bir Twittersever olan Musk; orada kendisi ve şirketleriyle ilgili kamuoyu yoklamaları, anketler falan yapıyor. Orayı bir reklam aracı ve imaj parlatma platformu olarak görüyor. Hatta öyle ki Musk’ın ileride ABD başkanlığına oynayacağı ve bu bakımdan Twitter’ı bir propaganda ve tanıtım aracı olarak kullanmak istediği söylentileri var.
Her ne olursa olsun. Ben bedava peynirin sadece fare kapanında olduğunu düşünenlerdenim. Vatandaşlar sunulanların, anlatılanların sadece ışıltılı reklam yüzüyle değil, esas onun arka plandaki gizli niyetleriyle ilgilenmelidir, araştırmalıdır.