Yerel seçim öncesi aday belirleme sürecinde, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in “görevine devam etmesi” ile ilgili, 8 Kasım 2023 tarihli köşe yazımın bazı bölümleri şöyleydi:
“Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in bu ilk dönemiydi.
Bazı yeniliklere ve ilklere imza attı; bölgeyi iyi tanıdı, ihtiyaçları yakından gördü. Gelecek dönem için yeni projelerinin ve düşüncelerinin olduğunu biliyorum. Yenişehir’in yapısına uygun bir “Belediye Başkanlığı” görevi yürüttü.
Özellikle sosyal politikasıyla, meselâ kültür ve sanata dönük cesur, vizyoner kararlarla ve yatırımlarla Mersin’de Belediyecilik anlayışını yukarı taşıdı.
Sakin, nazik, karşıdakini dinleyen, barışçı tavrı değerlidir.
Bir kent hemşerisi ve yazarı olarak bu nesnel izlenimlerimin ötesinde, elbette yıllar içinde kişisel ilişkilere dayalı düşüncelerim de oluştu.
İstediğim zaman kolayca ulaşabildim.
Bölge için karşılık bulan önerilerimi, fikirlerimi her zaman rahatlıkla söyleyebildim; değer vererek dinlediğini ve imkânlar ölçüsünde hizmete dönüştürdüğünü gördüm.”
* * * -
Sonuçta Yenişehir Belediye Başkanı değişmedi, görevini sürdürüyor.
Seçimin ardından 5 ay gibi kısa bir zaman geçti.
Bu sürede birçok değerli hizmetin gerçekleştiğini söylemeliyim.
Önemli bir konuda Belediye Başkanına olan güvenden dolayı, bazı hayırsever vatandaşların toplumsal yatırımlara Belediye ile işbirliği içerisinde destek verdiklerini görüyoruz. Bunun ötesinde, bölgenin sosyo-kültürel yapısı nedeniyle kültür ve sanat alanında cesur hamlelere tanık oluyoruz
Mersin için en önemli değer nedir? diye sorsanız, ben hemen mavi ve yeşil derim.
Yani; denizi korumak ve kenti ağaçlandırmak...
Maalesef denizimizi koruyamadık.
Dolgu alanları ile doğal sahilimizi yok ettik.
Ama yeşil için hâlâ bir şansımız var.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in 2025 yılını “Yeşil Yenişehir Yılı” ilan ettiğini sevinerek öğreniyorum.
Adeta bir seferberlik şeklinde, ağaçlandırılacak alanlar ve dikilecek ağaç türünü tespit etmek için bir çalışma başlatmış durumdalar.
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda keçiboynuzu ön plana çıkıyor.
Ben de kent içi ağaçlandırma ve doğru ağaçların seçimi bağlamında, konu ile ilgili bir araştırma yaptım, bazı uzmanlarla görüştüm.
Keçiboynuzu yörenin ağacı olduğundan daha kolay uyum sağlayacağından ön sırada.
Sulanabilirse çınar da öneriliyor.
Yine at kestanesi, akağaç, kauçuk tavsiye edilen ağaçlardan.
İsrail ve Şili kauçuğunun iyi gölge yapmasına karşı, köklerinin alt yapıya zarar verdiği söyleniyor. Yine de, köklerin zarar vermeyeceği geniş alanlara dikilebilir.
Mersin özelinde, hızlı büyüyerek gölge yapan ağaçlar tercih edilmelidir. Mersin, düz bir şehirdir; insanlar belirli mesafelerde yürümeyi severler; bu nedenle yürüyüş hatlarında gölge yapan ağaçlara ihtiyaç vardır. Meselâ Cumhuriyet Alanı beton ve taş yapısı nedeniyle, bilgeyi adeta ikiye bölüyor. Yazın bu alanı yürüyerek geçen çok ciddi bir hemşeri sayısı vardır. Ben de birkaç kez bu ciddi sıkıntıya değinen yazı yazdım; bu alanın yazın 50 dereceyi aşan sıcağına çözüm önerdim; bu beton meydan kent içinde bir yara gibi duracağına; Cumhuriyetimizin hatırasına yakışır bir canlılıkta dönüşümü için mutlaka el atılması gerekir
Son yıllarda pek pratik işlevi de kalmamıştır. Bu nedenle kent içi ağaçlandırma sürecinde bu konuyu da çözebiliriz.
Özetle; Yenişehir Belediyemizin kent içi ağaçlandırmaya dönük bu hamlesini heyecanla izliyorum.
Kentin yeşilini arttırmayı çok değerli buluyorum. Katkısı olanlar, yeşil arttıkça ve ağaçlar büyüdükçe on yıllar boyunca minnetle anılacaktır.
HARUN ARSLAN……23 Eylül 2024