Ahmet Akın - Yeminli Müşavir
MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
Ekonomi zirvesi forumu kent profesyonelleri, şehir liderleri, özel sektör ve sivil toplum için güncel ilgi alanlarına sahip önemli konuları içerirken aynı zamanda ortaklık ve ağ kurma fırsatları için bir platform oluşturur. Kentsel politika yapıcılarına ve uygulayıcılara pratik yaklaşımlar aracılığıyla sürdürülebilir kentsel ekonomiye ulaşmalarına yardımcı olur.
Şehir liderleri, kentsel akademisyenler, ulusal ve yerel yönetimler, kentsel uygulayıcılar ve aktivistler, etkili ve ilgili kuruluşlar, hepsi ekonomi zirvesinde önemli rol oynayacaktır. Şehir liderlerinin sorunları iyi anlamak ve sorunları çözmek için çalışmak üzere vatandaşlarla doğrudan temas halinde olması gerçekçi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Merkezi hükümetler yerel zorluklardan çok uzak olduklarından genellikle çözümler bulmak için hepsini yeterince anlayamıyorlar.
Bir fikir birliği olmadan, disiplinler ve bölgeler arasında karşılaştırmalı sürdürülebilir kentsel ekonomi, kaynaklar ve yönetimle ilgili farklı konuları doğru bir şekilde ele almak zorlaşır. Bu kavramlar zamanla değişse de, genel olarak kabul görmüş bir tanım kritik öneme sahiptir. Yükselen yaşam maliyetleri, artan eşitsizlik ve işsizlik, şehirlerin büyüyen endişeleridir. Bu eşitsizlikler halkın öfkesini ve siyasi hoşnutsuzluğu körüklüyor. Komşu şehirler, yerinden edilmiş insanlara barınma sağlama girişimlerinde ek maliyetler ve yükler taşıyor. Her ikisinin de muazzam finansal yatırımlara ve uzun vadeli bir kentsel yenileme planına sahip akıllı kentsel liderliğe ihtiyacı olacak.
Kentleşme ekonomik büyümeyi olumlu etkiler. Kentleşme olmadan ekonomik büyüme olmaz, refah seviyesi artmaz. Kentleşme, geleneksel endüstrilerin gerilemesi, gayrı resmi ekonomilerin yükselişi ve altyapı ve hizmetlerle ilişkili maliyetlerin artması gibi bir dizi ekonomik soruna da yol açabilir. Ayrıca işsizlik, yetersiz istihdam ve enflasyon gibi sorunlara da neden olabilir. Şehirler büyümenin motorlarıdır, ancak bir maliyetleri de vardır. İnsanların şehirlerde yaşama isteği ilk etapta daima ön plandadır. İşlere yakınlık, daha yüksek eğitim kalitesi, güvenlik, eğlence ve yaşam tarzı seçenekleri, alt yapı ve sağlık tesisleri kent sakinleri için hayatı daha rahat ve verimli hale getirir.
Kentleşmenin olumsuz etkilerini azaltmak tüm sektörleri yakından ilgilendirmektedir. Etkili bir kentleşme ekonomik dinamizmi artırarak tüm sektörlerde ekonomik büyüme sağlayacaktır:
*Kentsel büyümenin planlaması ve yönetiminin iyileştirilmesi,
*Sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek,
*Toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi,
*Kentsel altyapıya yatırım yapmak,
*Kırsal alanlarda ekonomik kalkınmanın ve toplum sağlığı projelerinin desteklenmesi,
*Gelişmekte olan ülkelerle yapılan uluslararası anlaşmalar,
*Sosyal katılımı teşvik etmek, eşitsizlikleri azaltmak ekonomik büyümeyi olumlu etkileyecektir.