Plakamız 33- Takımımız MİY- Kırşehirliyiz sevdamız Mersin Dernek Sloganı
Hemşeri derneklerine kimi yurttaşlar olumlu yaklaşmaz. Hemşeri derneklerinin göç edilen şehre, entegrasyonu güçleştirdiği düşünülür. Mersin yoğun göç almış bir şehirdir. Öyle ki Mersinde Mersinliler Derneğinin bulunması zaman zaman yadırganır. Bu bir anlamda özellikle merkezde Mersinlilerin azınlığa düşme endişesinin dışa vurumu diye de algılanır.
Oysa bugün konuğu olduğumuz Kırşehirliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cihan Azgın, farklı düşünüyor. Biz kendimizi ne kadar Kırşehirli hissediyorsak, bir o kadar da Mersinli hissederiz diyor başkan. Ona göre; sanılanın aksine hemşeri dernekleri ayrıştırmaz bütünleştirir. Başkan Cihan Azgın meselelere pozitif açıdan yaklaşan biri. Mersinin olumsuz haberlerle anılmasını onaylamıyor.
Bir şehrin durumu, oraya nasıl bakıldığı ve yaklaşıldığıyla alakalıdır. Neyle işin varsa orada onu görür, onu yaşarsın. O bakımdan Kırşehirliler için Mersin cennetten bir köşedir. Mersine güzel baktıkları için güzellikleri, iyilikleri görürler. Dernek olarak, Mersine ve Mersin insanına hizmet edecek tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket etmek arzusundalar.
Kırşehirliler Derneği ağırlıkla kültür faaliyetlerinde bulunuyor. Özellikle her yıl düzenledikleri Neşet Ertaş Gecesi yoğun ilgi görüyor. Türkü ve bağlama derneğin vazgeçilmez iki unsuru. Cihan bey; Mersindeki hemen tüm etkinlikler içinde yer almaya çalıştıklarını belirtiyor. Kendilerini Kırşehirin kültür temsilcisi kabul ediyor.
Kırşehir kültür, felsefe ve aşıklar şehridir. Ahilik felsefesinin temellerinin atıldığı yerdir. Anadolunun Türkleşmesi ve İslamlaştırılması yolunda 13. yüzyıla damgasını vuran şehirdir. Ahi Evran-ı Veli, Aşık Paşa, Şeyh Edebali, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre gibi Anadolu erenlerine yurtluk yapmıştır. 5000 yıllık tarihi ile birçok medeniyete tanıklık etmiştir. Aşık Paşa; Acem ve Arap kültürüne hayran olanlara tepki göstermiş, şöyle seslenmiştir:
Türk diline kimesne bakmaz idi
Türklere her giz gönül akmaz idi
Türk dahi bilmez idi bu dilleri
İnce yolu, ol ulu menzilleri
Bugün anonim olarak bilinen çoğu türkünün kaynağı, Kırşehir ve yöresinde yaşayan sanatçılara aittir. Ozanlar diyarı Kırşehirin en önemli sanatçıları arasında, Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali gibi isimler yer almaktadır.
Mersin genelinde 10 bin civarında Kırşehirlinin yaşadığı bilinmektedir. Mersindeki Kırşehirliler ağırlıkla memur ve emeklilerden oluşmaktadır. Şehir sürekli beyin göçü vermiştir. Eğitim almak, il dışına, yurtdışına gitmek hep tercih edilmiştir.
Mersin, Kırşehire en yakın sahil şehridir. Kırşehirliler buraya tatil için de çok gelirler. İki şehir arasında güçlü bir etkileşim vardır.
Başkan Azgın Mersin sivil toplum hayatının aktif bir paydaşı. Derneklerde çeşitli kurumlarda görevleri var. Derneklerin önemli sorunlarının başında bina ve kira sorununun öne çıktığını düşünüyor. Kendi idealinin de eski bir Mersin evini alıp, Kırşehir evine dönüştürmek olduğunu söylüyor. Ancak bu isteği günümüze kadar gerçekleşme imkanı bulamamış. Ama o, bunun peşini bırakmayacaklarını ve mutlaka amaçlarına ulaşmak istediklerini vurguluyor.
Diğer derneklerden farklı olarak bir Yüksek İstişare Kurulu oluşturmuşlar. Kurulda eski başkanlar, yöneticiler ve abiler bulunur ve onlardan fikir alınır. Kurul danışma görevi görür. Hemşerilerin mutlu ve kederli günlerinde, dernek hep yanlarındadır. Dernekte her türlü ayrımcılığa karşı durulur ve hoşgörü ortamının yaşatılmasına önem verilir.
Azimli çalışmalarının ve başarılarının devamını diliyoruz