"Uluslararası arenada gübrene göre bostan ekersin"
İnsansız jet motorlu hava araçları her geçen gün yeni kabiliyetler kazanıyor. Görünen o ki yakın gelecekte artık insanlı savaş uçakları üretilmeyecek. Türkiye F-35 programından çıkartılmıştı biliyorsunuz. Elon Musk da F-35'leri geleceği olmayan bir proje olarak niteledi ve insansız platformlara dikkat çekti.
Trump ekibinden şoke edici bir haber düştü medyaya. Haberde, Trump hükümetinin F-35'leri üreten ana firma Lockheed Martin'e soruşturma açacağı duyuruldu. Son gelişmeler ışığında ülkemizin F-35'leri alamadığı hayrına olmuş denilebilir.
Türkiye kendi insanlı savaş uçağı KAAN'ı geliştiriyor zaten. Buradaki sorun, KAAN'ın TSK envanterine gireceği tarihe kadar arada oluşacak uçak ihtiyacı. Bu süreci Türkiye Blok 70 denilen F-16 tedariki ile atlatmaya çalışacak. Ürettiğimiz insansız jet motorlu uçakların savaş uçağı ihtiyacının bir kısmını karşılayacağı düşünülüyor. Baykar'ın Kızılelma'sı ve TUSAŞ'ın Anka-3'ü üretilmiştir ve geliştirme faaliyetleri, test uçuşları hızla devam etmektedir. İki jet motorlu insansız savaş uçağının iki temel özelliği ses hızını aşacak olmaları ve görünmezlik özelliğinin de büyük oranda sağlanacak olmasıdır.
Kızılelma ve Anka-3'ün bir diğer özelliği de milli muharip uçak KAAN ile kol uçuşu yapma yeteneğidir. KAAN uçağının pilotu her iki insansız uçağı kokpitten yönetme imkanına da kavuşacaktır.
Kızılelma ayrıca TCG Anadolu Siha gemisine iniş kalkış yapabilecektir. Baykar şirketi ayrıca tüm insansız hava araçlarına kendi özgün motorlarını geliştirmek için 300 milyon dolarlık yeni bir tesisin temellerini atmıştır.
Kızılelma yeni ve şaşılacak bir özellik daha kazandı. Uçağa artık tuşlara basarak değil de konuşarak komut verilecek. Kızılelma sesli komutu çözecek ve kuleyle konuşarak gelişmiş fonksiyonu icra edecek.
Kızılelma projesine bugüne değin bir milyar dolarlık kaynak aktarıldı. Uçağın 3. prototipi başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Uydu bağlantılı uzaktan kumandalı Kızılelma, 7 saat havada kalabilecek.
Baykar şirketinin imrenilecek bir başarı hikayesi var. Bu, õnü kapatılmadığında engeller konmadığında Türk insanının neler başabileceginin en somut göstergesidir. 20 yıl içerisinde (2004) mini İHA'dan, jet motorlu Kızılelma'ya geçiş yapan şirket, kendi motorları, kendi füzeleri derken, Fergani şirketi ile de uzay yarışında 'ben de varım' dedi. Fergani küp uydular geliştirerek, alçak yörüngede ilk etapta 100 uyduyla var olmak istiyor. Sonraki adımda ise şirketin amacı, kendi fırlatma teknolojisini geliştirmek.
Baykar ilk mini İHA' nın ardından, 2009 yılında Bayraktar TB1 i uçurdu. Dünyanın en meşhur ve en çok ülkesi tarafından kullanılan iha'sı Bayraktar TB2 ise 2014 yılında uçtu. 2019 yılında Bayraktar Akıncı ilk uçuşunu yaptı. Bayraktar TB3 de ilk uçuşunu 2023 yılında gerçekleştirdi. TB3 TCG Anadolu gemisine iniş kalkış yapabilen ilk SİHA özelliğine sahiptir. TB3'ün katlanabilir kanatları sayesinde 40 tanesi, TCG Anadolu'da konuşlanacak seviyede üretildi.
Baykar son üç yılda dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi konumuna yükseldi. En yakın Amerikalı rakibinden de üç kat daha büyüktür. Türkiye bugün itibariyle dünya İHA pazarının yüzde 65'ine sahiptir.
Savaş çanlarının çaldığı bu günlerde savunma sanayi ürünlerinin önemi hiç olmadığı kadar arttı. Silah sistemlerinin yerli ve milli olması ayrıca değerlidir. Zira kritik anlarda ithal ürünleri tedarik etmeniz, satın almanız her zaman mümkün değildir. Yerli üretim silahlar, mühimmatlar sahada özgüven ve sayısız avantaj demektir. Ayrıca savunma sanayindeki güç ve kabiliyetler, ihracat bağlantıları, diplomatik alanda prestij meselesi ve pazarlık gücüdür.