Bekir Zorba
Köşe Yazarı
Bekir Zorba
 

MÚNBİT ÇUKUROVA

"Vakit nakittir"   Bir havalimanı açıldı kahvehaneler, sosyal medya hareketlendi. İnsanlar çeşitli iddialarla birbirlerine girdi. Sandalyeler havalandı, klavyeler ısındı. Eğer Çukurova havalimanının açılışı bu denli gecikmese idi mesele daha sakin halledilebilirdi.   Çukurova'yı sadece Adana -Mersin olarak görmemek gerekir. Çukurova hinterlandı ile birlikte 10 tane ili, 3 tane devleti doğrudan etkiler niteliktedir. Hal böyle olunca bölgenin öncelikle ele alınması, yatırımlarının biran önce bitirilmesi elzemdir.  Dönemin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Çukurova havzasını Marmara havzasına alternatif görerek planlamak istiyordu. Zira Teşkilat Marmara'nın yükünü daha fazla kaldıramayacağını düşünüyordu ki bunda ne denli haklı çıktığı ortadadır.  Peki devletin planmadan sorumlu teşkilatının bu denli önem verdiği bir bölge neden önceliklendirilmez? Bunun en büyük nedeninin siyasi çekişmeler olduğunu düşünüyorum. Çukurova bölgesinin muhalif duruşu, merkezi hükümetleri ağırdan almaya itmektedir. Bölgenin lobicilik faaliyetlerinin yetersiz oluşu ve de çok gereksiz bulduğum Adana- Mersin rekabeti diğer etkenlerdir.   Ülke kaynakları sınırlıysa bir öncelikler listesinin bulunması lazımdır. Mademki Çukurova, Marmara bölgesinden sonra en önemli bölgedir o halde ona göre konumlanmalıdır. Yatırımları ivedilikle bitirilmelidir.   Çukurova havaalanı etrafında dönen tartışmanın ana konusu ki bana görede öyle, burasının 13 yıl gibi çok uzun sürede bitirilmiş olmasıdır. Havaalanının Adana'ya uzaklığı, garanti verilen yolcu sayısı ve alanın kapasitesi tartışmaları tali öneme sahiptir.    Çukurova havaalanı inanıyorum ki İstanbul havaalanı kadar başarılı olacak tüm kullanıcılarını memnun edecektir. Alanın otoyola bağlanması, yük ve yolcu tren hatlarının işler duruma sokulmasıyla beraber işlerliği katlanarak artacaktır.   Çukurova havalimanın bir diğer önemli özelliği ise bölgede yetişen, üretilen ürünlerin kargo uçaklarıyla saatler içerisinde alıcı pazarlara ulaşacak olmasıdır. Doğrudan uçuş bağlantılarıyla turizmin ve ihracatın bundan çok olumlu etkileneceğidir.   Çukurova, nüfuz ettiği iller, bölgeler ve devletler nedeniyle, kapasitesini aşmış büyük deprem riski taşıyan Marmara'ya alternatif oluşturacak hemen her imkana sahiptir. Ancak bölgenin altyapı projeleri acilen hayata geçirilmelidir.    Yakın gelecekte Adana- Mersin rakip şehirler değil de ortak bir metropol olarak düşünülmelidir. Bölge tarım, turizm, sanayi, lojistik, enerji ve ticarette sadece ülkemizin değil, Ortadoğu'nun merkezî olmaya namzettir.   Bu bağlamda Antalya -Mersin yolu, Mersin-Karaman yolu, Çeşmeli -Taşucu otoyolu, lojistik merkezleri, YHT hatları, enerji üsleri, nükleer santrali, limanların büyütülmesi, yenilerinin yapılması gibi yürüyen tüm projeler bitirildiğinde ve ilaveten iki önemli uluslararası çalışmanın Irak'tan geçecek Kalkınma yolu projesi ile Zengezur koridorunun açılmasıyla bambaşka günlere, refah dolu yarınlara uyanacaktır.
Ekleme Tarihi: 12 Ağustos 2024 - Pazartesi

MÚNBİT ÇUKUROVA

"Vakit nakittir"

  Bir havalimanı açıldı kahvehaneler, sosyal medya hareketlendi. İnsanlar çeşitli iddialarla birbirlerine girdi. Sandalyeler havalandı, klavyeler ısındı. Eğer Çukurova havalimanının açılışı bu denli gecikmese idi mesele daha sakin halledilebilirdi. 
 Çukurova'yı sadece Adana -Mersin olarak görmemek gerekir. Çukurova hinterlandı ile birlikte 10 tane ili, 3 tane devleti doğrudan etkiler niteliktedir. Hal böyle olunca bölgenin öncelikle ele alınması, yatırımlarının biran önce bitirilmesi elzemdir.
 Dönemin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Çukurova havzasını Marmara havzasına alternatif görerek planlamak istiyordu. Zira Teşkilat Marmara'nın yükünü daha fazla kaldıramayacağını düşünüyordu ki bunda ne denli haklı çıktığı ortadadır.
 Peki devletin planmadan sorumlu teşkilatının bu denli önem verdiği bir bölge neden önceliklendirilmez? Bunun en büyük nedeninin siyasi çekişmeler olduğunu düşünüyorum. Çukurova bölgesinin muhalif duruşu, merkezi hükümetleri ağırdan almaya itmektedir. Bölgenin lobicilik faaliyetlerinin yetersiz oluşu ve de çok gereksiz bulduğum Adana- Mersin rekabeti diğer etkenlerdir.
  Ülke kaynakları sınırlıysa bir öncelikler listesinin bulunması lazımdır. Mademki Çukurova, Marmara bölgesinden sonra en önemli bölgedir o halde ona göre konumlanmalıdır. Yatırımları ivedilikle bitirilmelidir.
  Çukurova havaalanı etrafında dönen tartışmanın ana konusu ki bana görede öyle, burasının 13 yıl gibi çok uzun sürede bitirilmiş olmasıdır. Havaalanının Adana'ya uzaklığı, garanti verilen yolcu sayısı ve alanın kapasitesi tartışmaları tali öneme sahiptir. 
  Çukurova havaalanı inanıyorum ki İstanbul havaalanı kadar başarılı olacak tüm kullanıcılarını memnun edecektir. Alanın otoyola bağlanması, yük ve yolcu tren hatlarının işler duruma sokulmasıyla beraber işlerliği katlanarak artacaktır.
  Çukurova havalimanın bir diğer önemli özelliği ise bölgede yetişen, üretilen ürünlerin kargo uçaklarıyla saatler içerisinde alıcı pazarlara ulaşacak olmasıdır. Doğrudan uçuş bağlantılarıyla turizmin ve ihracatın bundan çok olumlu etkileneceğidir.
  Çukurova, nüfuz ettiği iller, bölgeler ve devletler nedeniyle, kapasitesini aşmış büyük deprem riski taşıyan Marmara'ya alternatif oluşturacak hemen her imkana sahiptir. Ancak bölgenin altyapı projeleri acilen hayata geçirilmelidir. 
  Yakın gelecekte Adana- Mersin rakip şehirler değil de ortak bir metropol olarak düşünülmelidir. Bölge tarım, turizm, sanayi, lojistik, enerji ve ticarette sadece ülkemizin değil, Ortadoğu'nun merkezî olmaya namzettir.
  Bu bağlamda Antalya -Mersin yolu, Mersin-Karaman yolu, Çeşmeli -Taşucu otoyolu, lojistik merkezleri, YHT hatları, enerji üsleri, nükleer santrali, limanların büyütülmesi, yenilerinin yapılması gibi yürüyen tüm projeler bitirildiğinde ve ilaveten iki önemli uluslararası çalışmanın Irak'tan geçecek Kalkınma yolu projesi ile Zengezur koridorunun açılmasıyla bambaşka günlere, refah dolu yarınlara uyanacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.