Mut –Taşhan, Mersin’de az bilinen saklı hazinelerden biridir; Mut ilçemizde, ilçe merkezinin tam ortasında bir kervansaray.
300 yıl önce, 1723-1725 yılları arasında İçel Mutasarrıfı Hacı Sunullah Paşa tarafından yaptırılmış; 40 odalı, bugüne kadar ilk günkü gibi muhafaza edilmiş, Anadolu’nun en iyi durumdaki kervansaraylarındandır.
Mut -Taşhan geçmişte demircilik, semercilik, kalaycılık, lehimcilik ve pazar yeri olarak hizmet vermiş olsa da, uzun zamandır yalnızlığa terk edilmiş…
Birçok anılarımızın bulunduğu, ailecek mülkiyet sahibi olduğumuz Taşhan’ı Büyükşehir Belediye Başkanımızdan gelen talep üzerine, kadınlarımız için gönüllü olarak kullanıma tahsis ettik.
Şimdi Taşhan için mutlu bir gündür; yeniden açılmış ve çok güzel, anlamlı bir amaç için hizmettedir.
Mut –Taşhan, şimdi Kadın Üretici Pazarı oldu.
Burası, artık Mutlu kadınların el emeği göz nuru işlerinin ve yöresel ürünlerin satışı yapılan bir pazar yeri olacak.
Uzun yıllar hizmetsizlik ve terk edilmişlik içindeki tüm Mersin ve ilçeleri, şimdi kasaba zihniyetli yönetim anlayışlarından, kente dönüşmenin mücadelesini veriyor.
Bunun için yeni yapılanmaların yanında, şimdi de Mut’ta bir örnek, çağdaş proje hayata geçiyor.
Yeni kent anlayışına geçiş anlamındaki bu projenin çok daha önemli ve değerli yanı ise, hem ekonomiye katkı vermesi hem de istihdam sağlamasıdır.
Bir pazaryeri olarak Taşhan’dan yararlanarak üretim güçlerini hayata geçiren Mut’lu kadınlar sosyalleşebilecekler, ürünlerini satabilecekler ve aile ekonomilerine katkıda bulunabilecekler…
Kadının bilinçlenerek toplumsal konumda eşitlik talebinin yükseldiği günümüzde, meselenin kilit kavramı ekonomik olarak da güçlenmektir.
Böylece kadınlarımız hem ekonomik hayata katılacaklar; hem de bu süreçte sosyal ilişki kapasiteleri yükselecek, dayanışma kültürleri pratik sonuçlar verecektir.
- * * *
300 yıllık tarihi bir mekanda geçmişi hissederek bulunmak heyecan vericiydi.
Burada Kadın Üretici Pazarı açılması fikrinin yine bir kadın tarafından,Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in değerli eşi Sn.Meral Seçer’den gelmesi ayrıca değerlidir, anlamlıdır.
Bu açılış dolayısıyla, belki kentimiz hatta tüm ülkemiz için önemli olabilecek bir konu daha ortaya çıktı, daha doğrusu hatırlandı; daha önce de bazı yazılarımda söz ettiğim bir konuyu kısaca hatırlayalım:
2000’li yıllarda Mersin İl Özel İdaresi tarafından İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı kurulmuş. Bu bağlamda Mersin’de 500 kadına dokuma tezgahı verilmiş.
Mut’ta da bir kilim dokuma atölyesi kurulmuş, doğal kök boyalardan yapılan yünlerden kilimler üretilmeye başlanmış.
Öylesine başarılı, beğenilen bir üretim gerçekleştirilmiş ki, ürünler Vakko mağazalarında satılmaya başlamış; daha da ileri gidilerek Fransa’ya ihraç edilmiş.
Sonrası mı?
Tabii yine bu önemli başarı unutulup gitmiş…
Şimdi öğreniyoruz ki, atölyeler atıl vaziyette ve kaderine terk edilmiş durumdadır.
O günkü başarılı “Kilim Atölyesi”nin kuruluşunda emeği geçenler, konuyu
Başkan Vahap Seçer’e ve değerli eşi Meral Seçer’e de anlattılar kendileri dikkatle sorunu dinlediler ve konuyla ilgileneceklerini söylediler.
Belki bu dokuma tesisi tekrar üretici kadınların emeğiyle hayata geçirilir ve geçmişte olduğu gibi ulusal ve uluslararası pazarda yeniden önem kazanır.
Şimdi âcil ve önemli görev, Taşhan Kadın Üretici Pazarı’nın canlı bir şekilde yaşaması, yaşatılmasıdır.
Öncelikle ilçe girişlerine Taşhan’ın Pazar Yeri olarak bir grafik temsilinin gösterildiği tabelalar konabilir. Burası, güzergahta seyahat edenlerin zamanla bir alışveriş uğrak noktası haline gelecektir.
Tabii en başta Mutlular bu yeri desteklemeli, canlılığının sürmesini sağlamalılar.
Büyükşehir Belediyemizin bu çağdaş girişimi, kadının ekonomik ve sosyal gelişimine, dolayısıyla eşitlik ve özgürlük talebine güçlü bir zemin olacaktır; Mut-Taşhan Kadın Üretici Pazarı’nın çevresine de örnek olacak bir başarıyla devam etmesini diliyorum.
HARUN ARSLAN.....29 Eylül 2020