Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Bir Garip Whatsapp Grubu : “ Kentine Duyarlı İnsanlar”

Mersin için duyarlılık gösteren iki dostum, kentimize katkısı olması amacıyla bir süre önce bir whatsapp grubu kurmuştu. Milletvekillerini, belediye başkanlarını, STK ve oda başkanlarını, kent dinamiklerini bu gruba üye yaptılar. Sonuçta, bin civarında üyesi olan güçlü bir çevre oluştu.   Ben de gruba üye olarak destek vereceğimi söylemiş ve bu girişim için kendilerini kutlamıştım. İlk desteğim ismin düzeltilmesi  oldu : “Kendine Duyarlı İnsanlar” isminin uygun olmadığını, “Kentine Duyarlı İnsanlar” olması gerektiğini söyledim. Yanlışlıkla yazıldığını düşündüğüm bu adlandırmayı değiştirdiler.   Grubun amacının yalnızca Mersin ile ilgili konular olduğunu sıklıkla tekrarladılar; ama tüm uyarılara rağmen, konulan yazıların çoğunluğu Mersin dışında alakasız konularda oldu. Bunun önüne geçilemedi ve büyük bir bilgi kirliliği meydana geldi. Dahası, uyarıyı yapan grup yöneticileri de bu kurala uymadı!   Yalnızca Mersin ile ilgili köşe yazıları yazan ve bugüne kadar 3 binin üzerinde köşe yazısı yayımlamış bir kent yazarı olarak, ben de bu yazılarımı grupta da yayımladım. Belli kişilerden eleştiri sınırlarını aşıp hakarete varan, kişisel komplekslerini tatmine yönelik yorumlar aldım. Konuyu grup yöneticilerine iletsem de, gerekli hassasiyet gösterilmedi; ben de yazılarımı yayınlamama kararı aldım.   Sonuçta, grup neredeyse bir düzine kişinin tekelinde, devlet ve hükümet aleyhinde ucuz söylemlerle yayın yapan bir muhalefet grubu haline geldi. Öyle ki, farklı  fikirde olanlar ânında karşı saldırıya uğradılar; düşünce özgürlüğü, birbirini dinlemeye ve anlamaya çalışma erdemi, demokrasi ahlâkı, farklılığa tahammül , eleştirel ilişki falan tümüyle çiğnendi… Kişilerin dini duyarlılıklarına hassasiyet göstermeyen, haddini ve bilgisini aşan saçmalıklarla dolu  yazılar kondu. Birbirlerini  tanıyan / tanımayan insanlar kısır  tartışmalara girdiler. Hatta daha da ileri gidildi; normalde sosyal medyada suç sayılacak paylaşımlarda bulunuldu. Özetle, elbette büyük faydalarına karşılık adeta bir çöplüğe dönüşen, özgüven sorunlu kişilerin deli saçması yazılarla kendini pazarladığı sosyal (?) medya gibi, çok güzel amaçlarla kurulan bu grup, üzülerek söylüyorum, Mersin’e yarar sağlayacağı yerde zarar veriyor.   Gerçekten kent için söz sahibi bu kadar değerli insanı bir araya toplamak büyük başarıydı. Adeta bir” Mersin Lobisi” görevini üstlenebilecek bu oluşum, ciddi bir özeleştiri yaparak, demokratik olgunluk içinde ve farklılıkları anlamlı bir tartışma için imkân sayan bir zihniyetle, kente katkı verecek şekilde devam etmelidir. Bu yönde bir köklü dönüşüm olmayacaksa,  daha büyük olumsuzluklar yaşanmadan grubu paylaşıma kapatmak ve paylaşımları yöneticilerin onayına bırakmak gerekir.   HARUN ARSLAN…..16 Ağustos 2024    
Ekleme Tarihi: 16 Ağustos 2024 - Cuma

Bir Garip Whatsapp Grubu : “ Kentine Duyarlı İnsanlar”

Mersin için duyarlılık gösteren iki dostum, kentimize katkısı olması amacıyla bir süre önce bir whatsapp grubu kurmuştu.

Milletvekillerini, belediye başkanlarını, STK ve oda başkanlarını, kent dinamiklerini bu gruba üye yaptılar.

Sonuçta, bin civarında üyesi olan güçlü bir çevre oluştu.

 

Ben de gruba üye olarak destek vereceğimi söylemiş ve bu girişim için kendilerini kutlamıştım.

İlk desteğim ismin düzeltilmesi  oldu : “Kendine Duyarlı İnsanlar” isminin uygun olmadığını, “Kentine Duyarlı İnsanlar” olması gerektiğini söyledim.

Yanlışlıkla yazıldığını düşündüğüm bu adlandırmayı değiştirdiler.

 

Grubun amacının yalnızca Mersin ile ilgili konular olduğunu sıklıkla tekrarladılar; ama tüm uyarılara rağmen, konulan yazıların çoğunluğu Mersin dışında alakasız konularda oldu. Bunun önüne geçilemedi ve büyük bir bilgi kirliliği meydana geldi.

Dahası, uyarıyı yapan grup yöneticileri de bu kurala uymadı!

 

Yalnızca Mersin ile ilgili köşe yazıları yazan ve bugüne kadar 3 binin üzerinde köşe yazısı yayımlamış bir kent yazarı olarak, ben de bu yazılarımı grupta da yayımladım.

Belli kişilerden eleştiri sınırlarını aşıp hakarete varan, kişisel komplekslerini tatmine yönelik yorumlar aldım.

Konuyu grup yöneticilerine iletsem de, gerekli hassasiyet gösterilmedi; ben de yazılarımı yayınlamama kararı aldım.

 

Sonuçta, grup neredeyse bir düzine kişinin tekelinde, devlet ve hükümet aleyhinde ucuz söylemlerle yayın yapan bir muhalefet grubu haline geldi.

Öyle ki, farklı  fikirde olanlar ânında karşı saldırıya uğradılar; düşünce özgürlüğü, birbirini dinlemeye ve anlamaya çalışma erdemi, demokrasi ahlâkı, farklılığa tahammül , eleştirel ilişki falan tümüyle çiğnendi…

Kişilerin dini duyarlılıklarına hassasiyet göstermeyen, haddini ve bilgisini aşan saçmalıklarla dolu  yazılar kondu.

Birbirlerini  tanıyan / tanımayan insanlar kısır  tartışmalara girdiler.

Hatta daha da ileri gidildi; normalde sosyal medyada suç sayılacak paylaşımlarda bulunuldu.

Özetle, elbette büyük faydalarına karşılık adeta bir çöplüğe dönüşen, özgüven sorunlu kişilerin deli saçması yazılarla kendini pazarladığı sosyal (?) medya gibi, çok güzel amaçlarla kurulan bu grup, üzülerek söylüyorum, Mersin’e yarar sağlayacağı yerde zarar veriyor.

 

Gerçekten kent için söz sahibi bu kadar değerli insanı bir araya toplamak büyük başarıydı. Adeta bir” Mersin Lobisi” görevini üstlenebilecek bu oluşum, ciddi bir özeleştiri yaparak, demokratik olgunluk içinde ve farklılıkları anlamlı bir tartışma için imkân sayan bir zihniyetle, kente katkı verecek şekilde devam etmelidir.

Bu yönde bir köklü dönüşüm olmayacaksa,  daha büyük olumsuzluklar yaşanmadan grubu paylaşıma kapatmak ve paylaşımları yöneticilerin onayına bırakmak gerekir.

 

HARUN ARSLAN…..16 Ağustos 2024

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.