Yenişehir Belediyesi 32 mahallede toplantılar düzenleyerek vatandaşlara *Belediyeniz neyi iyi yapıyor ?
*Neyi Yapmasın ?
*Daha başka neler yapılabilir ?” sorularını sormuş ve bunların sonucunda da “Yenişehir Benden Sorulur” sloganı ile sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve uzmanlarla birlikte görüş ve önerilerin alınacağı bir çalıştay düzenlenmesi kararını almış.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in bu konuda basını bilgilendirme toplantısına katıldım.
Toplantının olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili uzun uzun yazabilirdim.
Fakat basın toplantısında bir konu her şeyin önüne geçti.
Bisiklet, Bisiklet Yolları, Bisikletli Yaşam…
Bir Belediye Başkanının sonunda böyle vizyoner ve aslında kentin en büyük gereksinimlerinden biri olan bir projeyi gündeme getirmesi sevindiricidir.
* * *
Mersin’in en büyük sorunu nedir? diye sorarsanız, herhalde çoğunluk ”trafik yoğunluğu” diyecektir.
Bunun için battı çıktılar yapsanız, yolları genişletseniz, yeni yollar açsanız yine de bu sorun artarak sürecektir.
Herhangi bir raylı sistem modeli yapsanız da, araç sayısını ve kullanımını azaltamayacağınıza göre, bu sorun hiçbir zaman bitmeyecektir.
Bunun tek çözümü bisiklet yollarıdır.
Sağlık, çevre koruyucu, ulaşımı rahat, ucuz… tüm bu faydaları kapsıyor bisiklet.
Danimarka gibi bir iklim ve coğrafyada bir ülkede bisiklet sayısı araç sayısını geçmiştir.
Avrupa’da örneğin Danimarka’da 30 ulaşımın bisikletle yapıldığını biliyoruz.
Yine Avrupa’da bisiklet cenneti kabul edilen Berlin’de her kaldırımın kenarındaki bisiklet yolu ile tüm Berlin’i dolaşabiliyorsunuz.
Herhalde dünyada iklim ve coğrafi konum bakımından bisiklet kullanımına uygun Mersin gibi çok az yer vardır. Avrupa’da Mersin’in şartlarında bir kent olsa, orada hem bisiklet yolları olur hem de bütün kent bisikletle ulaşımı sağlardı.
Bu bilinç ülkemizde de başlamış, bazı illerimiz de öncülük etmektedirler.
Konya bugün dünyada en fazla bisiklet yolu olan ikinci kenttir.
İklim şartları çok uygun olmayan Konya’da yeni bir yol açılırken mutlaka bisiklet yolu planlanıyor. Bugün Konya’da bir uçtan bir uca kesintisiz 8 km. bisiklet yolu vardır. Konya’da kent içinde 90 km. bisiklet yolu mevcut.
Avrupa’da görüp de anlattığımız jetonlu bisiklet kiralama sistemi artık Alanya’da ve Kayseri’de var.
Muğla’nın Ula ilçesinin nüfusu 5.270. İlçede ki bisiklet sayısı ise 5.000.
Bu konuda Mersin’i mahcup edecek daha uzun sayılar verebilir, bisiklet meselesinin bu kentte hangi akla hizmet bunca ihmal edildiğine haklı olarak isyan edebilirim.
Aquapark rezaletiyle kamunun on milyonlarca lirasını çöpe atan yönetici irade, tüm önerilerimize rağmen bu kentte bisiklet konusunu niçin göremedi! Yolları dümdüz, kıvrımsız ilerleyen ve neredeyse her mevsimi bisiklet kullanmaya uygun bu kentte bisiklet nasıl ihmal edilir?
* * *
Araştırmalar düzenli yapılan bisiklet egzersizi nedeniyle beynin endorfin adı verilen mutluluk hormonunu salgıladığını söylüyor.
Bu sayede kişinin kendisini daha iyi hissettiği, ağrılarının ve endişe hissinin azaldığı, bunun sonucunda da kişinin kendisini daha mutlu duyumsadığı ifade ediliyor.
Aslında Bisiklet konusunu ve faydalarını sayfalar dolusu yazabilirim.
Maalesef bu alışkanlık Mersin’de sağlanamamış.
Kentimiz de de son dönemde bazı çalışmalar başlasa da yeterli olmamıştır.
Sahil parkta Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Bisiklet projesi son derece başarılı bir şekilde sürüyor. Kışın dahi bisikletlerin kullanıldığını görüyoruz. Kullanan üye sayısı 3 bini geçti.
Mezitli Belediyesi, Mezitli Sütunlu Yol üzerine uluslararası standartlara uygun örnek nitelikte bir bisiklet yolu düzenledi.
Yine Mezitli Belediyesi Mezitli halkına Sağlık Bakanlığı’nın verdiği 850 bisikleti dağıttı.
Macit Özcan döneminde sahil dolgu parkında bakım yapılırken Özcan’a en azından iki metrelik bir bisiklet yolu bırakılmasını önermiştim. Dikkate bile almadı. Konuyu çevreci CHP Milletvekillerinden birine Özcan’ı ikna etmesi için ricada bulundum. Milletvekilimiz uzun bir uğraştan sonra Özcan’dan randevu alıp görüşse de, sonuç alınamadı.
Birde Mersin’de anlamadığım şudur: Kentimizdeki nükleer karşıtı çevreciler, bisiklet kullanımı ve bisiklet yolları ile ilgili hiçbir çabaları yok!
Niçin? Çünkü bu mesele politik şamata için kullanışa uygun değil!
Oysa, enerji tasarrufu için bisiklet kullanımı çok önemli bir ilk adım olacaktır.
Bir kısım insanımızın bisiklet kullanması, kentte trafik sıkışıklığını azaltacak, park yeri sorununu ortadan kaldıracak, yakıt tasarrufu sağlayacak ve çok önemli bir sportif aktivite sağlanacaktır.
Maalesef bu kadar yararlı ve kent için önemli olan bisiklet, yerel yönetimler tarafından yeteri kadar anlaşılamamış ve yararlanılamamıştır.
Devletin de önemli destek verdiği bisiklet yolları projesinde Yenişehir Belediyesi’nin ilgili makamlara gerekli müracaatlarda bulunmuş olması, konu üzerine ciddiyetle gittiklerini ve önem verdiklerini gösteriyor.
Aslında en başta bisiklet kullanımını özendirmek gerek.
Bunun içinde önceki Büyükşehir Belediye Başkanı’na bir öneride bulunmuştum.
Bir bisiklet firması ile anlaşıp toptan bisiklet alınması ve bu bisikletlerin isteyen vatandaşlara taksitle, bir kısmını da Belediyenin sponsorluğunda dağıtılması.
Bakanlık yoluyla bir miktar ücretsiz bisiklet dağıtımı yapıldığında insanlarımız bir bedel ödemedikleri bisikleti kullanmıyorlar.
Hem Bakanlığın hem de ilçe belediyelerinin dağıttıkları bisikletlerin çoğu evlerin balkonlarında çürümeye terk edilmiştir.
Bu da ilginç, dikkate alınması gereken bir olgudur.
Belediye Başkanları dönemlerinin sonunda yaptıkları hizmetlerle hatırlanır.
Bu konuda da en iddialı ilçe Yenişehir’dir.
Bisiklet yolları yapılması, bisiklete binmenin özendirilmesi ve Yenişehir’de bisikletli bir yaşamın olmasının sağlanması Belediyenin en büyük projesi olacaktır.
*Trafik yoğunluğu büyük ölçüde çözülecek;
*Hava kirliliği azalacak;
*Yakıt tasarrufu ile ülke ekonomisine ve aile bütçesine katkı olacaktır.
*İnsanlarımız bisiklete binerek spor yaptıklarından daha sağlıklı ve mutlu olacaklardır.
Yenişehir Belediyesi diğer belediyelere de örnek ve öncü olacaktır.
Biz de konuyu yakından izlemeye, gerekli desteği vermeye ve konunun Mersinli hemşerilerimiz tarafından sahiplenilmesine dönük yazılarımıza devam edeceğiz.
HARUN ARSLAN......... 12. Temmuz 2019