KADER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) geçtiğimiz hafta kadınların muhtar seçilmelerinin 86. yıldönümü nedeniyle, Mersin’in kadın muhtarlarıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Muhtarlık 1829’dan beri var olan, yerel demokrasinin en köklü kurumudur.
Köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracılık görevi üstleniyor, diğer yandan demokrasinin temeli olan katılımcılığın sağlanmasında kilit rol oynuyor.
Kadınlar 26 Ekim 1933 tarihinde TBMM’nde yapılan Köy Kanunu değişikliğiyle, muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar.
KADER, her alanda olduğu gibi muhtarlıkta da kadınların yeteri kadar temsil edilmediklerini belirterek, bunun arttırılması için çalışmalar yapıyor.
Son seçimlerde kadın muhtar sayısının iki katına çıkmasına rağmen, KADER bunu yeterli bulmuyor.
Şu anda Türkiye’de halen 50.292 muhtar arasında sadece 1071 kadın muhtar bulunuyor.
KADER’in ‘Eşitlik mahallede başlar’ sloganıyla yürüttüğü farkındalık ve eğitim kampanyasının da etkisiyle, yerel seçim öncesinde 685 olan kadın muhtar sayısı 31 Mart 2019’da 1071’e yükseldi.
2014 yerel seçimlerinde 1,30 olan kadın muhtar oranı, 31 Mart seçimlerinde 45,37 artarak, 2,14’e yükseldi.
KADER bu konuda eğitimlerin yanı sıra çeşitli illerde billboardlar ve kadın muhtarlar animasyon filmiyle kampanyasını sürdürdü.
KADER Genel Merkezi, 31 Mart seçimleri öncesi çalışmalarında önceliği kadın muhtar sayısını artırmaya verdi.
KADER seçimlerde “Kadınlara mahallenizde sorun değil, sorun çözücü olun aday olun, erkek adayların broşürlerini değil, kendiniz için broşür dağıtın, kendiniz için oy isteyin, seçmene demokrasi için, eşit temsil için kadınlara oy verin” çağrısıyla bir seçim çalışması yaptı.
Mersin’de kadınlar yüzde 1 bile temsil edilemezken (09), 2019 yerel seçimlerinde kadın muhtar sayısı 168 artarak, kadın muhtar temsil oranı 2,68 e ulaşmıştır. Böylece, Türkiye kadın muhtar temsil oranı 2,14 ün üzerine çıkmış bulunuyor.
2014 seçimlerinde Mersin’de kadın Muhtar sayısı 9 idi; yani 805 muhtarın sadece 9’u kadındı.
Şu anda Mersin’de 21 kadın muhtarımız var.
Kadınlarımızın böyle görevlerde olmaları ve de Mersin’in diğer illerden bu yönde daha ileri olması sevindiricidir; ama yetersizdir.
Kadın muhtarlarımızı ve bu başarıda büyük payı olan KADER’ i kutluyorum.
Buna rağmen bu konu, yani kadınlarımızın demokratik platformlarda gereken oranda yer almaları sorunu, yalnızca KADER’in omuzlarına yüklenemeyecek kadar ağırdır.
Şu kadarı bile uyarıcıdır: Kadınlara dönük ev içi ve dışı şiddetin kökeninde bu temsil sorunu yatar; gündelik hayatta demokratik temsiliyet ve söz söyleyebilme hakkını gasp eden kirlenmenin kökeninde, kadının susturulması vardır; bu suskunluğu aşmak üzere demokratik temsiliyet bir imkândır ve kadınlarımız bu imkânı muhtarlıklardan başlayarak hayata geçirebilir.
Öte yandan bu sorun, insanî ve demokratik duyarlığı olan her bilinçli erkeğin de ahlaki ve vicdani sorunudur; kadını aşağılayan, ona şiddet uygulayan, kadını demokratik temsiliyetten uzak tutan erkek zihni hastalıklıdır; kadını ezmekle kendi insanî gelişimini de kirletmektedir. Kadın ve erkek eşit imkânlar içinde birbirlerini geliştirerek, insanca bir bütünlük içinde ayağa kalkacaktır. Erkeği mahveden rekabet dünyası ve başarı kıstasları, toplumsal ve kişisel hayatımızı da zehirliyor. Politikadaki yıkıcı dil, onarmayı unutmuş erkeksi zihniyet politikadan itibaren bütün hayatı kuşatmış durumdadır.
Demokratik temsiliyet, politikadaki kirli eril atmosferin arınması için ilk adımdır ve muhtarlık gibi tabanda çalışan bir kurumsal yapı kadınlara teslim edilmelidir.
KADER’in attığı her adım, erkeklerin de kirlerinden arınacağı, hastalıklı toplumsal cinsiyet kabullerinden uzaklaşabileceği bir dünya vaat ediyor.
Bu dünya, kadınların olduğu ölçüde erkeklerin de özgürleşeceği bir dünyadır ve muhtarlıklar bu dünya için bir eşik olacaktır.
HARUN ARSLAN......04 Kasım 2019