Toros Üniversitesi “Türkiye’den Irak’a Bakış” konulu bir konferans düzenledi.
Toros Üniversitesi, yararlı etkinliklerle hem kentimize katkı veriyor hem de sorumluluk duyduğu böylesi çalışmalarla kentte bir üniversitenin varlığını gösteriyor.
Programda belirtilen Iraklı Bakan Aydın Maruf katılamadı; fakat kentin en önemli kent dinamikleri bu toplantıya konuşmacı olarak katıldılar.
*MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan
*MTSOB Başkanı Sabri Tekli
*TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç
*TÜİOSB Başkanı Gül Akyürek
*MESİAD Başkanı Hasan Engin
*TURAB Başkanı Canan Sunay
Moderatörlüğü, Prof. Dr. Ahmet Özer başarı ile yaptı.
Konusunun öneminden öte kentin özellikle ekonomi ile ilgili, yetkili ve etkili dinamiklerinin böyle bir toplantıda bir araya gelmiş olmaları çok önemliydi.
MTSOB Başkanı, bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmaları ile kentin ekonomisine önemli katkılar verdi.
MTSO Başkanı, göreve gelmesinden kısa bir süre geçmesine rağmen, kentle ilgili sorunlarda duyarlılık gösteriyor ve elinden geleni yapmaya çalışıyor.
TÜSİAD Başkanı, kurulmasında öncülük ettiği Yeni Organize Sanayi Bölgesi ile kent ekonomisine çok önemli bir katkı sağlayacak.
TISİAD Başkanı’nın Irak -Türkiye ilişkilerinde büyük çaba gösterdiğini ve bunda başarılı olduğunu söylemeliyiz.
İyi niyetle gayret ettiklerinden emin olduğum MESİAD ve TURAB Başkanları ise ellerindeki imkanlarla kent ekonomisine önemli katkılar verebilirler.
Sonuçta hiç birinin farklı bir hesabı olmayan, iyi niyetle kent için bir araya gelmiş kent dinamikleri bir aradaydı; bu çok anlamlı ve önemlidir.
* * *
Konuşmacılar genelde hep Mersin’in zenginliklerinden, sahip olduğu çok önemli imkânlardan ve sonuçta bunlardan yeteri kadar yararlanılamadığından söz ettiler.
Doğrudur; bundan hepimiz yıllardır söz ediyor, yazıyoruz.
Sahip olup yararlanamadığı sayısız imkânları, bitmeyen yatırımları, engellenen projeleri alt alta yazdığımız zaman birinci sırada Çukurova Havalimanı gelecektir.
10 yıldır bir türlü bitmeyen, bitirilemeyen Havalimanı…
Her seferinde yeni bir gecikmeyle karşılaşan Havalimanı…
İlçelere dahi havaalanları açılırken, bundan yoksun tek Büyükşehir: Mersin!
Bu toplantıda bir araya gelen bu önemli kent dinamiklerinin öncelikle Havalimanı konusunda birlikte çalışmaları, projenin tamamlanması için çaba göstermeleri ve bunun için gerekirse bir lobi oluşturmalarını beklemek hakkımız olsa gerek.
Kentin turizminin, tarımının, ticaretinin yani tüm ekonomisinin gelişmesi öncelikli olarak Havalimanının tamamlanması ile olacaktır.
Bugüne kadar kentin gelişmesini, kente yatırım yapılmasını kirli gündelik siyaset hesapları üzerinden ya da kendi statükolarını yitirme korkusuyla menfaatlerine aykırı görenlerin, bazı projelerin engellenmesinde seyirci kaldıklarını ve sessizce izlediklerini biliyoruz.
Şimdi özellikle bu toplantıda bir araya gelen kent dinamiklerinin her birinin Mersin için iyi niyetli olduklarından tamamıyla eminim.
Toros Üniversitesi belki de gerçekleştirdiği bu tür yararlı toplantılara “Çukurova Havalimanı Nasıl Tamamlanır?” konulu bir oturum düzenleyerek, kangrene dönen bu projeyle ilgili bir Mersin birlikteliği sağlayabilir; bir Mersin Lobisi oluşturabilir.
HARUN ARSLAN......09 Şubat 2020