Büyük kriz dönemlerinde yerel yönetimlerin yaptığı hizmetler, o günün şartlarına uygun olmalı ve halkın o süreçte karşılaştığı zorluklara olabildiğince çare olması gerekir.
İşte böyle bir dönemde, pandemi sürecinde Büyükşehir Belediyesi anlamlı, yararlı ve ihtiyaçlı hemşerilerde karşılığı olan bir hizmeti, bugün (2 Kasım) başlatıyor.
Çorba projesi , “1 Ekmek 1 Çorba” sloganıyla bölgemizde 28 noktada bugünden itibaren hayata geçecektir.
Bu hizmet, geçtiğimiz kış başlamış, dağıtım yerleri 44 noktaya kadar ulaşmışken, salgının başlaması ile salgın tedbirleri kapsamında durdurulmuştu.
Şimdi yeniden başlıyor.
* * *
Mersin’de en duyarlı olmamız gereken konu yoksullukla, açlıkla mücadele ve insanlarımızın karnının doymasıdır.
Her belediyenin sosyal hizmette önceliği, bölgesindeki aç insanları doyurmak olmalıdır. Özellikle halkımızın bir kısmının işini kaybettiği, ekonomisinin bozulduğu pandemi sürecinde bu daha da önem kazanmıştır.
Gündelik hayatı hemen iyileştirecek, insanlara hemen yararı dokunacak böylesi sosyal dayanışma hizmetleri, bu toprakların kadim kültüründe yüz yıllardır sürer gider.
Şimdi modern zamanlarda yitirmeye başladığımız insanca dayanışma ve ihtiyacı olana el uzatma kültürünü yeniden canlandıran her hizmet kutsaldır.
Hele “açlık” gibi her canlının soluk alıp vermesini zora sokan temel bir insani sorunu nasıl görmezden gelebiliriz ?
Hem komşumuz aç iken tok yatmadaki vicdani muhasebemizde bir nebze olsun rahatlarız hem de bu kentte dilenciliğin ve bazı olumsuzlukların önüne geçilmiş olunur.
Mersin’de tüm ihtiyaçlı insanları doyurabilecek proje çorba projesidir.
Bir tas çorba ve Belediyenin kendi ürettiği çeyrek ekmekle insanlarımızın karnının doymasına bir nebze katkıda bulunulabilir.
Özellikle son beş yıldır üzerine çok fazla yazı yazdığım ve Belediyelere önerdiğim Çorba Projesi, ilk kez Mersin’in küçük ve uzak ilçesi Mut’ta başlamıştı.
Tam 25 yıl önce Mut Belediyesi’nin başlattığı ve başarı ile sürdürdüğü bir projedir bu….
Mut Belediyesi tam 25 yıldır, pazar günleri hariç her gün çorba dağıtıyor. Fakir, karnını doyurma gücü olmayan insanlar en azından aç kalmıyor ve bir parça ekmekle çorbaya ulaşıyor. Bu nedenle Mut’ta kimse en azından aç olduğunu, yiyecek bir şey bulamadığını söyleyemez.
Bu gerçekten sosyal belediyecilik adına çok büyük bir hizmettir. Küçük bir Belediyenin kıt imkanları ile bunu yapması da son derece övgüye değer bir davranıştır.
Bugüne kadar onlarca defa Ekmek Fabrikası ile ilgili yazılar yazdım.
Kimi zaman seçim öncesi açıldı, seçimden sonra kapandı; kimi zaman fırıncıların tepkisi ile üretimi azaltıldı ve adeta halkla alay edildi.
Sonuç olarak halkın geçimine sürekli ve ciddi bir katkısı olmadı.
En nihayet bir firmaya kiraya verildi.
Şimdi Büyükşehir Belediyesi ekmek fabrikasını tam kapasite çalıştırıyor ve yeni ekmek büfeleri ile de birçok noktaya ulaşıyor; Çorba Projesi de destekleniyor.
Çorba projesini önceki Büyükşehir Belediyesi’ne önermiş ve nasıl yapılacağı konusunda fikir vermiştim. Hatta Mersinli bakliyat şirketlerinden de ciddi bir malzeme desteği sözünü almıştım.
Projesi yapıldı; ama bir türlü gerçekleşemedi.
Projeyi takip ettim, ısrarla gerçekleşmesi için dönemin tüm yöneticileriyle konuştum, yazılar yazdım ama maalesef gerçekleşemedi.
Sevindiricidir ki yeni dönemde göreve gelen Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı konuya öncelik vererek çorba projesini gerçekleştirdi.
Umarım öncelikle kentin ihtiyaçlı bölgelerine hizmet verilir ve daha da yaygınlaştırılır.
Belediye hizmetlerinde belirleyici olan, hemşerilerin gündelik hayatlarını kolaylaştırmak, iyileştirmek ve imkânlar ölçüsünde daha konforlu hale getirmektir. Bunun da politik pozisyonla en küçük irtibatı yoktur; bunlar temel hizmet kalemleridir.
Hele pandemi gibi özellikle zor şartların hüküm sürdüğü zamanlarda halkın temel sıkıntılarını telafi etmek öncelik kazanır.
İhtiyaçlı hemşerilere bir tas çorba ve bir parça ekmek sunarak zor zamanlarında onların yanında olmak, gönüllerini kazanmak kutlu bir hizmettir.
Büyükşehir Belediyesini ve emeği geçenleri kutluyorum.
HARUN ARSLAN.....02 Kasım 2020