‘Avrasya’yı tutan, dünyayı tutar’
Türkiye’nin içeriden bakıldığında oluşan görüntüsüyle, dışarıdan bakıldığında oluşan görüntüsü farklıdır. Dünyada 200 civarında ülke var. Ekonomik büyüklük bakımından Türkiye 20.sıralarda sayılıyor. Gerçi bu, kur dalgalanmasıyla değişkenlik gösterebiliyor. Ben inanıyor ve biliyorum ki bazı hasım devletler dışında Türkiye’nin dünyadaki algısı iyi durumdadır. Özellikle asker bulundurduğumuz ülkelerin vatandaşları için Türkiye adeta bir ‘Roma İmparatorluğu’ havasındadır. İster istemez bu, oradaki vatandaşlarda Türkiye’ye gelme isteği uyandırıyor.
Dünya ilginç ve hızlı süreçlerden geçiyor. İlişkiler, ittifaklar yeniden ele alınıyor. Türkiye’nin diplomasi ve askeri atakları da buna uygun ilerliyor. Örneğin, on yıllık bir aradan sonra BAE ile yapılan antlaşmalar bunun somut göstergesidir. Türk Devletleri Teşkilatının ivmelenmesi, Türkiye’nin Ortadoğu, Balkanlar ve özellikle Afrika’daki girişimleri gelecek için umut veriyor.
Macaristan, bir AB üyesi olarak Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci üyedir. Gelecek bir zamanda tam üye olması önemlidir. Uluslar arası alanda ilişkileri çeşitlendirmek ve mümkün oldukça bağımsız politikalar izlemek, alternatifler üretmek iyidir. Türkiye, Çin’in başını çektiği çok uluslu ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinde orta koridor üzerinde bulunmaktadır. Orta koridor Çin’den İngiltere’ye uzanan yolda kritik öneme sahiptir. Türki cumhuriyetler ve Türkiye, bu projenin adeta kilit taşı konumundadır.
Çin’den, İngiltere’ye kesintisiz bir ulaşım planlanmaktadır. Türkiye’nin ülke içinde yaptığı modern yollar ve köprüler bu bakımdan çok gereklidir. Türkiye’nin Orta Asya’ya uzanan yolunun üzerindeki Zengezur koridoru, yıllar boyu Ermeni işgali nedeniyle kapalı tutuluyordu. Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını 44 günlük savaşla kurtarmasından sonra Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü bildirinin uygulamaya konmasıyla bölge, yeni ulaşım imkanlarıyla canlanacak.
Bildiriye göre, Karabağ sorunu nedeniyle 30 yıldır kapalı tutulan tüm ulaşım hatları açılacak. Zengezur; Azerbaycan ile Nahçivan arasında kalan Ermenistan’a ait bir bölgedir. Bu bölgede açılacak ulaşım koridoru ile Türkiye, Nahçivan üzerinden doğrudan Azerbaycan’a bağlanacak ve oradan da tüm Orta Asya’ya Çin’e kadar uzan bölgede kesintisiz ulaşım sağlanacak. Zengezur koridorunda karayolu ile demiryolu bağlantıları paralel biçimde devreye sokulacak ve yeni bağlantı sağlayacak.
Turan koridoru da denen Zengezur koridorunun 100 yıl sonra açılabilmesi sevinç yaratan bir durumdur. Koridorda ilk başlarda demiryolu ve otoyol bağlantısı kurulacak. Doğalgaz ve petrol boru hatları ise, koridorun sürdürülebilirliği anlaşıldıktan sonra devreye alınabilecek. Koridor, Türk yük taşımacılığına üçüncü bir ülkenin iznine ve vergilendirmesine gerek bırakmadan, kolaylıkla Türk dünyasına erişim imkanı verecek.
Ermenistan ve İran koridor açılmasına isteksiz yaklaşsa da Rusya’nın desteğiyle bu mümkün hale gelmiştir. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak bölge devletlerinin yararınadır. Özellikle Ermenistan buna şiddetle ihtiyaç duymaktadır. Fakat ABD, Fransa gibi ülkelerin kışkırtmasına maruz kalmaktadır.
Koridorun sorunsuz işlemesi, Türkiye’nin stratejik ve ekonomik kazanımlarını olumlu yönde etkileyecektir. Ve bundan tüm bölge ülkeleri fayda görecektir.