Mersin’in en önemli, en yoğun kullanılan merkez bulvarı şüphesiz G.M.K Bulvarıdır.
Kentin en önemli dört oteli, birçok otomobil acentesi, iki büyük AVM, birçok banka, marka mağazalar,Yenişehir Kaymakamlık binası, üç büyük okul ve daha sayısız önemli bina ve iş yeri bu bulvar üzerindedir.
En fazla toplu taşımanın ve trafik yoğunluğunun olduğu caddedir.
Adana’dan ve Antalya’dan gelenler, doğrudan kentin bu en uzun ve en önemli bulvarından geçerler.
Yani sonuçta GMK Bulvarı Mersin’in vitrin caddesidir.
Ne yazık ki, kentin tam içinden uzanan ve adeta Mersin’in temel dokularını bütün canlılığıyla kucaklayan bu önemli bulvar, yeşil açısından kentin en fakir ve en kadersiz ana arteridir.
* * *
Mersin’in tarihini iyi bilmek, yapılanları hatırlamak bazen insanı üzüyor.
Bu bağlamdan üzüldüğüm konulardan birisi, G.M.K Bulvarı’nın ağaçlandırma hikayesidir.
Kısaca yakın geçmişi hatırlamaya çalışalım:
* Önce iklime uygun olmayan, anlamsız karabiber ağaçları cadde boyunca dikildi.
Her nedense(?) aradan 20 yıl geçince bu ağaçların uygun olmadığı (!) görüldü ve ağaçlar söküldü…
* Daha sonra hangi akla ve mantığa göredir, bilinmez; erik ağaçları dikildi!
Bunların akıbetine ise şaşırmadık: Ağaçların çoğu şimdi yerinde değil; kurudu
Netice?
G.M.K Bulvarı ortasında kilometrelerce uzanan ve yeşil doku için tahsisli alan şimdi genelde boş; adeta çöplük haline gelmiş ve ağaçlardan geri kalan çukurlarla dolu.
Ortalama bir kent kültürü şu kadarını görür:
Mersin gibi güneşi bol ve uzun yazları çok sıcak geçen bir kenttin ana bulvarında olabildiğince GÖLGE yaratmak gerekir. Bunun için en kalıcı, süreğen ve doğaya uygun çözüm ise ağaçlandırmadır.
Geniş tepe çatısı olan, sık yapraklı ve döküntüleriyle anormal kirlilik yaratmayan ağaç türleri düşünülür. Örnek olsun: Bazı parklarımızda dev gölgesiyle İsrail Kauçuğu yıllardır ayakta ve hizmet veriyor; düşünen ve uygulayanlara duacıyız…
Neredeyse 20 yıldır ara ara bu konuyu gündeme getiririm. Belediye yetkilileri ile görüşürüm. Her yıl “bu yıl mevsiminde ağaçlandıracağız” derler ama bir sonuç çıkmaz.
Sonunda kendi imkanlarımla, evimin önündeki kaldırıma 20 yıl önce diktiğim 2 ağaç şimdi gölgesiyle en azından yol kenarında beklemek durumunda olanlara bir fayda sağlıyor.
Büyükşehir Belediyemizin görev ve yetki alanında bulunan G.M.K Bulvarı umuyorum ki kısa zamanda yeşil ve gölge açısından uygun bir peyzaj planlamasıyla kalıcı şekilde ağaçlandırılır, yılların mirası bu ayıptan bu kent kurtarılır ve on yıllar sonra emeği geçen Belediye Başkanı minnetle anılır.
NOT: Bu bağlamda, daha önce de dikkat çektiğim çözümü basit, ama kendisi çok sıkıntı veren bir sorunu yinelemek istiyorum:
Kavurucu uzun yaz sıcağında, zorunlu bir yaya geçiş yolu olarak kullanılan ve dayanılmaz sıcaklığıyla bir beton işkencesi haline dönüşen CUMHURİYET ALANI boyunca gölgelikli bir yaya yürüyüş hattı yapılamaz mı?
Kent merkezinin Çamlıbel’le akışkan bağlantısını kesen, dolayısıyla Çamlıbel’deki çöküşün de önemli nedenlerinden birisi olan Cumhuriyet Meydanı, kent planlaması açısından 50 yıldır bir problem halinde duruyor; çok daha köklü bir çözüm için ( rahmetli Kaya Mutlu Başkan döneminde buraya şemsiyelerle gölgelenen açık hava kahvehaneleri düşünülmüş ve projesi hazırlanmıştı; ama girişim engellendi ) ufukta bir ışık da yok…Hiç olmazsa gün boyu yoğun yaya trafiği olan bu beton işkence alanı boyunca gölgeli bir yaya geçiş şeridi hayatî bir ihtiyaçtır. Doğrudan bu kentin insanına dokunacak bir basit uygulamadır bu…
HARUN ARSLAN /03 Ağustos 2022