Milletvekili seçimi neticelendi.
Her milletvekili seçiminde iktidar partisinin güçlü olmasını ve partisi milletvekillerinin de kente yararlı olmalarını dilerim.
Maalesef bugüne kadar Mersin’de her iki temennim de gerçekleşmedi.
Her seferinde başarısız il yönetimleri, Genel Başkan’ın rüzgarına güvendiler ve yeterli çalışmayı göstermediler.
Hep “Mersin Milletvekili” olan bir “Bakan”ın arkasına ve onun hizmetlerinin gerisine sığınıldı.
Şimdi yeni İl Başkanı ve İl Yönetimi rüzgarıyla, yeni milletvekili adaylarının çalışmalarını gözledik.
Daha önce yazdığım gibi Mersin Ekonomi Platformu’nun düzenlediği Milletvekili Buluşmaları’na katılmayan tek parti AK Parti oldu!
İki milletvekili Ali Kıratlı ve Havva Sibel Söylemez’in çalışmalarını iyi bir basın tanıtımıyla izledik. İzlediğim kadarıyla, iyi çalıştıklarını ve bunu da basına duyurduklarını gördük.
İl Yönetimine gelince; belki onlar da çalıştılar ama bu yeteri kadar basına duyurulamadı.
Sonuçta da bundan önceki milletvekili seçimlerinden daha az oy alınarak başarısız oldular!
Bu yeni yönetimin ilk seçimi ve daha tam yapılanmamış olduğunu düşünerek, bu düşüş bir ölçüde anlaşılabilir.
Elbette Mersin’deki seçmen profilinin, hizmetlerin ötesinde kültürel değerlere ve ideolojik yapılanmaya dayalı politik tercihlerinin dikkate değer bir etkisi olduğunu biliyorum.
Mersin gibi özel sosyolojilerde, AK Parti’nin de özel bir çalışma öngörmesi, kemikleşmiş ideolojik yapılarla ilişki kurabilmesi gerekir. Bunun için öncelikle il yönetimleri bu farkındalık içinde bir dil kullanmalı; Mersin’in seküler-Batı değerleriyle oy kullanan seçmene kendi kültürel değerlerimizi aktaran bir samimi ilişkiye yönelmelidir.
Çoğulculuk, farklılıklara saygılı olmak, değişime açıklık, asgari demokratik değerlere içtenlikle sahiplik gibi modern değerler yanında, kendi geleneksel değerlerimizdeki kurucu kıymetlerin altını çizen bir sentezle siyasete yepyeni bir atmosfer sağlanabilir. Bu belki de seçim sonrasında, önümüzdeki yerel seçimlere dönük çalışmalar bağlamında hemen masaya yatırılması gereken bir meseledir.
* * *
Gelelim Mersin Milletvekili yapılan bu defaki Mersin Bakanı’na…
Yalnızca STK’ larla yaptığı bir tek toplantısına katıldım.
Çok güçlü bir hitabet gücünün olduğunu gördüm.
Konuşmasında başlangıç, konulara geçişteki becerisi ile sonuca varışı ve ikna yeteneği yüksekti.
Mersin’deki kısa seçim çalışmasında yaptığı hizmetleri ve gerçekleştirdiklerini anlattı.
Gerçekten Mersin için çok şey yaptığını gördük; ama bunlar yeteri kadar duyurulamamıştı ve halkımız bu yapılanları bilmiyordu. Bunun, yani Mersin kamuoyu ile iletişim kısırlığının mutlaka konuşulması gerekiyor.
Yıllarca Bakanlarımızdan Havalimanı için verdikleri açılış ya da deneme uçuşlarının başlama tarihlerini dinledik!
Maalesef hiç biri gerçekleşmedi.
Şimdi Sn.Bakan Nureddin Nebati’den deneme uçuşlarının yapıldığı haberini alıyoruz.
Yalnızca çoğu Mersinlinin duymadığı bu haber dahi, seçim çalışmaları bağlamında başlı başına önemli bir argümandı.
Bunun ötesinde klasik seçim çalışmalarını izledik:
* Dağlara, tepelere, caddelere, sokaklara asılan parti ve aday posterleri;
* El sıkma ve hatır sorma ile esnaf gezileri, ki her gün bir parti ayni çalışmayı aynı yerde yapıyor;
* Kimsenin izlemediği, hiçbir etkisi olmayan radyo ve tv konuşmaları;
* Çok az, neredeyse yok denecek ölçüde sosyal medya çalışmaları.
Mersin’in bekleyen, geciken, tamamlanamayan projelerinin gerçekleşmesi için güçlü iktidar partisi Milletvekili ve yöneticileri olması gerekiyor.
Özellikle İl Yönetimi’ne önümüzdeki iki hafta içerisinde önemli görev düşüyor.
Milletvekili ve oy sayısı açısından muhalefet partisinin gerisinde kalan İktidar Partisi önümüzdeki iki hafta içerisinde milletvekili sayısını arttıramasa da, 2. Tur için oy oranında artış sağlayabilir. Şimdi çok daha sakin, mutedil, toparlayıcı ve ikna edici bir siyaset için imkânlar uygundur. Farklılıklara saygılı bir içtenlikle hizmetler anlatılmalı, Mersin’in demokratik kültürünü geliştiren bir söylem oluşturulmalıdır.
Gereksiz ve faydasız radyo-tv konuşmaları yerine güçlü bir sosyal medya kullanımı sağlanmalıdır.
Bu yeni yönetim için bir sınav niteliğindedir.
Gayret gösterip, çalışarak Mersin’in yerleşen algısını değiştirebilirler.
Siyaset, büyük ölçüde farklılıkları öne alan, farklılıklarla ilişkiyi öngören bir zihniyet gerektirir. Buna göre donatılmış, kültürel anlamda bunu sağlamaya dönük bir idrak seviyesine sahip siyasetçiler gerekir.
Zaten bunca seçim başarılarına, bunca teknolojik gelişime rağmen hâlâ belli yörelerde, belirli çevrelerde oy sınırını aşamayan Ak Parti, meselenin politik değil, söyleme dayalı bir kültürel kopuş olduğunu artık anlamalıdır. Siyaset, çok daha kapsamlı bir dünya kavrayışı için zihniyet oluşturmaktır.
Hele bizim gibi Doğu/Batı eksenli bir kültürel kopuş üzerinden modernleşme macerası yaşayan toplumlarda siyaset, devam ederek değişen bir geleneği öne alarak, modern değerlere de sahip çıkan bir idrak seviyesi gerektirir.
Bütün bunların konuşulacağı, konuşulması gereken bir dönemin eşiğinde; Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinin de huzur içinde tamamlanmasını dilerim.
Elbette bütün ülkemiz ve Mersin’imiz, bu seçimlerin ardından birlik ve huzur içinde, birbirimizdeki farklılıkları da anlamaya çalışarak, daha demokratik bir kamusal hayat için ileriye doğru yürüyüşüne devam eder; edecektir.
HARUN ARSLAN....16 Mayıs 2023