Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Site Güvenlik Görevlileri Sorunu Ve Bir Tehlike…

Geçtiğimiz ay kentimizde bir yazlık sitede,  güvenlik görevlisi ile site sakini arasındaki münakaşa ölümle neticelendi. Bu ulusal basında yer aldı, televizyonlarda olayı izledik. Sonrasında olay unutuldu. Ama konu benim zihnimdeki yerini koruyor; üzerinde düşündükçe kaygılarım artıyor. Kısaca paylaşmak istiyorum.   Geçtiğimiz yıl Mezitli Belediyesi tarafından  “Mezitli’de Site Demokrasisi” konulu bir panel düzenlenmişti. Bu panelde Mezitli’de 3 binin üzerinde site bulunduğunu öğrendik. Buna Mezitli- Erdemli arasındaki siteleri de eklersek, çok büyük bir rakam ortaya çıkacaktır.   Site güvenlik görevlileri, sıcak hava ve özellikle yazın mevsimindeki yoğunluk dolayısıyla yorgun ve gergin oluyorlar. Bazıları da verilen yetkileri kişisel bir güç olarak algılıyor ve  site sakinleri ile olumsuz çatışmalar içine giriyor. Bazı kişileri ve araçları site içine sorunsuz alıyor, bazı kişilere ise keyfi sorun çıkarabiliyorlar. Ayrıca site içerisindeki işletmelere gelenleri de serbestçe almak bu güvenlik görevlilerinin inisiyatifinde… Özetle, güvenlik görevlilerinin psikolojik durumu, görevleriyle ilgili olarak bir sorun haline geliyor. Bu, bürokratik görevdeki hemen her kişiyi ilgilendiren bir yetki ve statü sorudur; gelişmemiş kişiliklerin yetki üzerinden yaşadıkları travmatik güç sarhoşluğu… Sonuçta da site içerisinde yeterli güvenlik ve site sakinlerinin huzuru sağlanamıyor. Özetle: Mersin nüfusunun büyük bir bölümünün bu sitelerde kaldığına göre; hemşerilerimiz içinde bir site güvenlik görevlisi ile sorun yaşamayan yoktur. Sonuçta bazıları psikolojik sorunları nedeniyle kendilerini önemli gören sorunlu site güvenlik görevlileri ortaya çıkıyor. Bazen kendilerini emniyet görevlisi gibi gören, hatta  emniyet görevlilerinin de üstünde tavırlar takınan, sitenin hakimi olduklarını düşünen site güvenlik görevlileri için ilgili site yönetimlerinin yeterli denetim ve yaptırımının olmadığını görüyoruz. Bu bağlamda, acaba yasalar açısından bu meselede Emniyet Müdürlüğümüzün görev ve yetki alanına giren bir husus var mıdır? sorusu da aklımı kurcalıyor. Yaşanan bu üzücü olaydan ve emniyete intikal etmeyen olaylardan ders çıkarılır ve umarım özellikle süren bu yaz döneminde gerekli önlemler alınır,  denetimler yapılır.   HARUN ARSLAN….04 Ağustos 2024  
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2024 - Pazartesi

Site Güvenlik Görevlileri Sorunu Ve Bir Tehlike…

Geçtiğimiz ay kentimizde bir yazlık sitede,  güvenlik görevlisi ile site sakini arasındaki münakaşa ölümle neticelendi.

Bu ulusal basında yer aldı, televizyonlarda olayı izledik.

Sonrasında olay unutuldu.

Ama konu benim zihnimdeki yerini koruyor; üzerinde düşündükçe kaygılarım artıyor. Kısaca paylaşmak istiyorum.

 

Geçtiğimiz yıl Mezitli Belediyesi tarafından  “Mezitli’de Site Demokrasisi” konulu bir panel düzenlenmişti.

Bu panelde Mezitli’de 3 binin üzerinde site bulunduğunu öğrendik.

Buna Mezitli- Erdemli arasındaki siteleri de eklersek, çok büyük bir rakam ortaya çıkacaktır.

 

Site güvenlik görevlileri, sıcak hava ve özellikle yazın mevsimindeki yoğunluk dolayısıyla yorgun ve gergin oluyorlar.

Bazıları da verilen yetkileri kişisel bir güç olarak algılıyor ve  site sakinleri ile olumsuz çatışmalar içine giriyor.

Bazı kişileri ve araçları site içine sorunsuz alıyor, bazı kişilere ise keyfi sorun çıkarabiliyorlar.

Ayrıca site içerisindeki işletmelere gelenleri de serbestçe almak bu güvenlik görevlilerinin inisiyatifinde…

Özetle, güvenlik görevlilerinin psikolojik durumu, görevleriyle ilgili olarak bir sorun haline geliyor. Bu, bürokratik görevdeki hemen her kişiyi ilgilendiren bir yetki ve statü sorudur; gelişmemiş kişiliklerin yetki üzerinden yaşadıkları travmatik güç sarhoşluğu…

Sonuçta da site içerisinde yeterli güvenlik ve site sakinlerinin huzuru sağlanamıyor.

Özetle:

Mersin nüfusunun büyük bir bölümünün bu sitelerde kaldığına göre; hemşerilerimiz içinde bir site güvenlik görevlisi ile sorun yaşamayan yoktur.

Sonuçta bazıları psikolojik sorunları nedeniyle kendilerini önemli gören sorunlu site güvenlik görevlileri ortaya çıkıyor.

Bazen kendilerini emniyet görevlisi gibi gören, hatta  emniyet görevlilerinin de üstünde tavırlar takınan, sitenin hakimi olduklarını düşünen site güvenlik görevlileri için ilgili site yönetimlerinin yeterli denetim ve yaptırımının olmadığını görüyoruz.

Bu bağlamda, acaba yasalar açısından bu meselede Emniyet Müdürlüğümüzün görev ve yetki alanına giren bir husus var mıdır? sorusu da aklımı kurcalıyor.

Yaşanan bu üzücü olaydan ve emniyete intikal etmeyen olaylardan ders çıkarılır ve umarım özellikle süren bu yaz döneminde gerekli önlemler alınır,  denetimler yapılır.

 

HARUN ARSLAN….04 Ağustos 2024

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.