Şehri Olan Liman... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

09.08.2020 - 18:58, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Şehri Olan Liman... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

Liman gücüyle büyük bir şehir haline gelen Mersin'in tarihi ve tarımı üzerine yapılacak çalışmalar şehrin ikinci büyük atılımını gerçekleştirmesine yetecektir.

Normalde denize kıyısı olan şehirlerin orta düzeyli limanları olur ve "limanı olan şehir" der geçeriz. Ancak Mersin için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Zira Mersin limanı olan bir şehir değil, şehri olan bir limandır. 1836 yılında küçük bir balıkçı kasabası olarak karşımıza çıkan Mersin, nasıl bir değişim yaşadı da bu kadar büyük bir şehir haline geldi? 19. yüzyılda Mersin'in bir liman kenti olarak ortaya çıkması genellikle Amerikan İç Savaşı'na bağlanır. Süveyş Kanalı yapılırken gereken kereste ve Avrupa’nın tekstil sektöründe gereken pamuk, Mersin’in kurulmasında etkili kriterlerden olur. 1872 yılında yapılan deniz feneri, 1886 yılında Mersin-Adana arasında kurulan demiryolu ve 1954-1964 yıllarında yapılan Mersin Limanı da Mersin’in büyümesinde yapı taşlarını oluşturur. Mersin; 1850 yılında bucak, 1865 yılında ilçe olur. 1860 yılından itibaren iskele inşası önem kazanan İlçede, 1886 yılında Adana-Mersin Demiryolunun da açılmasıyla gelen ve giden gemi sayısında bir artış meydana gelmiş ve bu gemilerin tahmil ve tahliyesi için daha süratli çalışma imkânları aranarak, Mersin Belediyesi tarafından önce "Taş İskelesi" daha sonra "Gümrük İskelesi" inşa edilir. Deniz ticaretindeki hızlı artış nedeniyle tecrübeli bir liman yönetimine ihtiyaç duyulmuş ve 29 Ağustos 1927 yılında Seyrisefain Acentesi, Mersin, Tarsus, Seyhan ve Ceyhan Belediyeleri ile Mersin Ticaret Odası ve Mersin Hususi Muhasebesi ortaklığıyla Mersin Liman Şirketi kurulmuştur. Şirket meydana gelen doğal afetlerden dolayı zarar görmüş ve 1942 yılında hükümete devrine karar verilmiştir. Mersin Limanı'nın modern ve muhafazalı bir şekilde inşasına 3 Mayıs 1954 tarihinde başlanmış, inşaat Hollanda Kraliyet Liman İnşaat Şirketi tarafından yapılmıştır. Bütün tesisleri ile yeniden inşa edilen liman 1962 yılında modern anlamda işletmeye açılmıştır. 2007 yılında ise Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP)'ye dönüştürülmüştür. Liman gücüyle büyük bir şehir haline gelen Mersin'in tarihi ve tarımı üzerine yapılacak çalışmalar şehrin ikinci büyük atılımını gerçekleştirmesine yetecektir.   Tarihçi-Yazar Ömer Çelikaslan
Liman gücüyle büyük bir şehir haline gelen Mersin'in tarihi ve tarımı üzerine yapılacak çalışmalar şehrin ikinci büyük atılımını gerçekleştirmesine yetecektir.

Normalde denize kıyısı olan şehirlerin orta düzeyli limanları olur ve "limanı olan şehir" der geçeriz. Ancak Mersin için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Zira Mersin limanı olan bir şehir değil, şehri olan bir limandır.

1836 yılında küçük bir balıkçı kasabası olarak karşımıza çıkan Mersin, nasıl bir değişim yaşadı da bu kadar büyük bir şehir haline geldi?

19. yüzyılda Mersin'in bir liman kenti olarak ortaya çıkması genellikle Amerikan İç Savaşı'na bağlanır. Süveyş Kanalı yapılırken gereken kereste ve Avrupa’nın tekstil sektöründe gereken pamuk, Mersin’in kurulmasında etkili kriterlerden olur.

1872 yılında yapılan deniz feneri, 1886 yılında Mersin-Adana arasında kurulan demiryolu ve 1954-1964 yıllarında yapılan Mersin Limanı da Mersin’in büyümesinde yapı taşlarını oluşturur.

Mersin; 1850 yılında bucak, 1865 yılında ilçe olur. 1860 yılından itibaren iskele inşası önem kazanan İlçede, 1886 yılında Adana-Mersin Demiryolunun da açılmasıyla gelen ve giden gemi sayısında bir artış meydana gelmiş ve bu gemilerin tahmil ve tahliyesi için daha süratli çalışma imkânları aranarak, Mersin Belediyesi tarafından önce "Taş İskelesi" daha sonra "Gümrük İskelesi" inşa edilir.

Deniz ticaretindeki hızlı artış nedeniyle tecrübeli bir liman yönetimine ihtiyaç duyulmuş ve 29 Ağustos 1927 yılında Seyrisefain Acentesi, Mersin, Tarsus, Seyhan ve Ceyhan Belediyeleri ile Mersin Ticaret Odası ve Mersin Hususi Muhasebesi ortaklığıyla Mersin Liman Şirketi kurulmuştur.

Şirket meydana gelen doğal afetlerden dolayı zarar görmüş ve 1942 yılında hükümete devrine karar verilmiştir. Mersin Limanı'nın modern ve muhafazalı bir şekilde inşasına 3 Mayıs 1954 tarihinde başlanmış, inşaat Hollanda Kraliyet Liman İnşaat Şirketi tarafından yapılmıştır. Bütün tesisleri ile yeniden inşa edilen liman 1962 yılında modern anlamda işletmeye açılmıştır. 2007 yılında ise Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP)'ye dönüştürülmüştür.

Liman gücüyle büyük bir şehir haline gelen Mersin'in tarihi ve tarımı üzerine yapılacak çalışmalar şehrin ikinci büyük atılımını gerçekleştirmesine yetecektir.

 

Tarihçi-Yazar

Ömer Çelikaslan

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.