"Ayrışan Dünyada Diplomasiyi sahiplenmek"
Türkiye son yıllarda diplomasisinde önemli değişikliklere imza atmaktadır. İlişkilerini çeşitlendirerek, hak ve menfaatlerini azami ölçüde korumak istemektedir. Son aylardaki diplomasi trafiği dikkate alındığında, Türkiye dış politikası bölgeselden, küresele çok kutuplu bir kimlik kazanmıştır.
11-13 Nisan 2025'te bu yıl 4.sü gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu değişen dünyanın sorunlarına çareler aramak adına, Türkiye'nin ev sahipliğinde dünya diplomasi tarihine düşülen önemli bir nottur. Forum, 'Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek' sloganıyla, 155 ülkeden 21 devlet ve hükümet başkanı ile 64'ú bakan olmak üzere 6 bin kişiyi ağırladı. 50'yi aşkın oturum düzenlendi.
Dşişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde yapılan foruma tüm dünyadan 950 basın mensubu akredite oldu. Antalya'daki forum Türkiye'ye verilen değerin bir göstergesiydi. Antalya Forumu bir dünya platformu olma özelliği kazanmıştır. Diplomasi trafiğinin yoğunluğu, Birleşmiş Milletler genel kurullarında belli olur daha çok. Meşhur Davos Toplantıları da dünya diplomasisine ev sahipliği yapar.
Brüksel Avrupa Birliğinin kalbinin attığı yerdir. Ve de NewYork belli başlı diplomasi merkezlerindendir. 70'li 80'li yıllara örneğin, İsviçre'nin Cenevre şehri damgasını vurmuştur. Londra, Paris hep revaçta kalmayı başarmıştır bugüne değin.
Fakat güç dengelerinin Avrasya ve küresel güneye kaydığı bu tarihlerde iki şehir diplomasiye ev sahipliğinde öne çıkıyor, adlarını daha sık duyuruyor. Bunlar Katar'ın başkenti Doha ve Istanbul'dur. Antalya daha çok Davos vari bir etkinliktir.
Son dönemde Katar ve Türkiye isimleri dünya diplomasisinin duraklarından olmaya başlamıştır. Her iki ülke de tarafsız ve arabulucu yönleriyle dikkatleri çekmektedir.
Öyle ki İstanbul Tahıl Antlaşması dünyada büyük taktir toplamıştır. Antalya Forumu Ukrayna -Rusya barışının sağlandığı fakat İngiltere'nin sabote ettiği bir sürece ev sahipliği yapmıştır.
Antalya Türkiye'nin turizm başkentidir. Bu gidişle dünya diplomasi başkenti olmaya da adaydır. Paneller, sunumlar, yuvarlak masa toplantıları, ikili görüşmeler, heyetler arası buluşmalar ve basın toplantıları ile Antalya üç gün boyunca gözlerin çevrildiği şehirdir. Organizasyon başarısındanda söz etmeden geçmek olmaz elbette.
Bu yılki foruma bilhassa Afrikalı diplomatlar ve gazeteciler ayrı bir ilgi gösterdi. Foruma diplomatlar, siyasiler ve gazeteciler dışında öğrenciler, uluslararası kuruluşların üst düzey yöneticileri, düşünce kuruluşu temsilcileri, bilim insanları ve iş insanları da yoğun biçimde katılım sağlamıştır. Forum, zengin ve çok katmanlı istişare platformu olarak öne çıkmıştır.
Elbette Türkiye'nin diplomasi alanındaki çabaları ve organizasyonları daha kapsamlıdır. NewYork'daki Türkevi örneğin, diplomasinin kalbinin attığı bir başka mekandır. Birleşmiş Milletler binasına yürüyüş mesafesindeki Türkevi adeta ikinci bir BM havasında işlev görmektedir.
Diplomasi masasında bulunmak, usta müzakereciler çıkartmak büyük maharettir ki Türkler diplomasi masasında yenilgiler almakla çok dillere düşmüştür. Fakat bilhassa son 10 yılda yapılan ataklar, Türkiye'nin bu alandaki imajını olumlu yönde düzeltmiştir.
Türkiye dünyadaki diplomatik temsilcilik sayısı bakımından 3. sıraya yükselmiştir. Uluslararası çözüm bekleyen konularda ve ihtilaflı meselelerde aranan ve çözüm üreten güvenilir bir partnerdir artık. Ayrıca Türkiye kendi birçok sorununu da diplomasi yoluyla halletme becerisini göstermeye başlamıştır.